Parazitismul cu căpușe
Căpușele sunt artropode parazite temporar, hematofage, astfel fiind responsabile de transmiterea anumitor boli virotice sau bacteriene în special la mamifere, implicit animalele de companie si omul.
Aspectul: Căpușele au un corp ovalar sau aplatizat, cu o coloratie diversa – bruna, roscata sau cenusie, putand prezenta diverse ornamentatii in functie de specie.
Capul prezinta anumite structuri specifice, adaptate pentru perforarea tesuturilor, hranire si fixare pe gazda, rezultand o reactie locala, posibil inflamatie sau hemoragii punctiforme.
Fixarea se realizeaza in zonele cu piele fina- urechi, regiunea cervicala, conchia uriculara, mamele, fata interna a coapsei, regiunea abdominala inferioara, perineal si interdigital.
Durata parazitarii poate cuprinde 6-7 zile pana la 30, urmand ca, dupa hranire, capusa sa se detaseze de animal si sa cada inapoi pe sol. Pentru a transmite babesia insa, sunt necesare doar 24-48 de ore.
Odata observate pe piele, capusele trebuie indepartate urgent intr-un mod coresounzator.
Babesioza la caine
Babesioza este o boala produsa de un parazit din genul Babesia, trasmisa cainilor atat prin intermediul capuselor- principala gazda si rezervor natural de babesii, cat si prin transfuzii de sange contaminat. In Romania, cele mai intalnite specii sunt B.canis, B. vogeli, B. gibsoni.
Infestatia apare atunci cand capusele purtatoare se hranesc cu sangele cainelui, inoculand saliva contaminata si eliberand in circulatia sangvina a animalului babesiile ce se vor atasa ulterior de eritrocite.
Consecutiv multiplicarii babesiilor si distrugerii masive a eritrocitelor prin ruperea membranei lor, apare hemoliza intravasculara- modificarea pe baza careia va evolua anemia hemolitica.
Alte consecinte inevitabile ale distrugerii globulelor rosii sunt reprezente de:
– aparitia bilirubinei in circulatia sangvina- pigment ce va colora in galben pielea si mucoasele, exprimand sindromul de icter
-aparitia hemoglobinei in plasma sangvina (hemoglobinemie)
Stapanul poate observa la cainele sau ca prezinta o stare generala proasta, apatie si lipsa poftei de mancare. Primul semn ce denota infestatia cu Babesia este febra, temperatura corporala crescand la valoarea de 41°C sau mai mult.
Mucoasele palide (anemie) sau chiar galbene (icter) trag un semnal de alarma stapanului, fiind indicata prezentarea de urgenta la medicul veterinar pentru instituirea timpurie a tratamentului corespunzator.
Se recomanda efectuarea urmatoarelor analize pentru a determina diagnosticul corect:
– examenul microscopic – este o metoda rapida de diagnosticare a babesiei prin analizarea eritrocitelor din frotiu, cu prezenta parazitilor intracelular;
Acest examen consta in recoltarea unei picaturi de sange pe o lama speciala si vizionarea acesteia la microscop. Un frotiu negativ nu exclude prezenta babesiilor in organismul animal, astfel ca trebuie efectuate suplimentar alte examene, iar cainele sa fie tinut sub observatie in continuare.
– hemoleucograma – determina tipul anemiei, scaderea hemoglobinei si a hematocritului, trombocitopenia, leucocitoza si alte modificari sangvine.
– examenul urinar (sumar urinar si sediment) evidentiaza hemoglobinuria- prezenta hemoglobinei in urina (va determina modificarea culorii acesteia cu nuante de la galben inchis la brun)
– examenul biochimic – sunt importante ureea, creatinina si bilirubina, apoi restul enzimelor; aparitia unor modificari semnificative pot duce la diagnosticul de insuficienta renala acuta
– testul serologic – detectarea anticorpilor specifici babesiei
– examenul ecografic abdominal – poate evidentia Splenomegalia
Pentru a salva viata cainelui dumneavoastra este necesara prezentarea imediata la medicul veterinar deoarece boala poate evolua diferit, in functie de rasa, varsa si raspunsul imun. De obicei boala evolueaza acut, pe o perioada de 5-7 zile, dar exista si o forma grava, cu evolutie supraacuta ce poate avea un final nefericit in pofida tratamentului aplicat, sau chiar inainte ca acesta sa si faca efectul.
Preventie
Pentru a evita imbolnavirea cainelui si implicit tratarea anevoioasa a babesiozei, va recomandam deparazitarea externa riguroasa, in special primavara si vara, chiar si toamna. Substantele antiparazitare aplicate pe piele vor tine departe capusele, cu indicatia aplicarii acestora o data pe luna. Ca o masura suplimentara de preventie exista posibilitatea eliminarii capuselor din curte/gradina prin folosirea insecticidelor.
Exista numeroase solutii pentru deparazitare, cele mai uzuale fiind pipetele si zgarzile, dar cel mai indicat este sa intrebati medicul veterinar pentru a alege cea mai potrivita metoda pentru animalutul dumneavoastra.
Daca aveți intrebari suplimentare, vă stam la dispoziție cu o mulțime de conținut informativ care să îi ajute atât pe proprietarii de animale noi, cât și pe cei experimentați. Datele noastre de contact sunt disponibile aici. Multumim!