Avantaje si dezavantaje pentru anestezia inhalatorie

Ce este anestezia inhalatorie ?

Anestezia este o stare indusă artificial, ce constă în pierderea capacității de a simți durerea, utilizată în special pentru a permite executarea unor intervenții chirurgicale sau alte proceduri dureroase.
Anestezia inhalatorie, introdusă recent și în medicina veterinară, se produce prin respirația unui agent anestezic gazos sau lichid volatil.

Anestezia inhalatorie este administrată animalului fie pe masca facială, fie pe sonda endotraheală.
Anestezia inhalatorie este superioară majorității formelor injectabile de anestezie, atât în ceea ce privește siguranța pacientului, cât și eficacitatea.
Deoarece anestezicele inhalatorii sunt eliminate din organism prin expirație, metabolismul pacientului este mult mai puțin implicat, de aceea și toxicitatea este redusă, în comparație cu anestezicele injectabile.

  • Pentru a avea cele mai bune rezultate și pentru a elimina cât mai mult riscurile anesteziei vă recomandăm efectuarea unui set de analize de sânge preoperator: hemoleucogramă și biochimie serică pentru a evalua starea funcțională a rinichilor și ficatului precum și pentru a elimina eventualele suspiciuni de anemie sau tulburări imunitare.

Care sunt avantajele și dezavantajele anesteziei inhalatorii?

Avantaje

  • Deoarece anestezicele sunt eliminate din sânge prin expiraţie şi mai puţin prin metabolizare hepato-renală, există un risc mai redus de toxicitate indusă de medicamente. Ajustarea cantităţii de gaz inhalată de animal se face cu uşurinţă, ţinând cont de faptul că dozele pot varia semnificativ de la un organism la altul.
  • Trezirea din anestezie, la sfârşitul intervenţiei, este de asemenea mult mai rapidă faţă de situaţia folosirii formelor injectabile de anestezie. De multe ori, animalul este capabil să se deplaseze singur la un timp foarte scurt după detubare, fără să manifeste stările de confuzie/halucinaţie, care urmează de multe ori anesteziei cu ketamină.
  • Un alt mare beneficiu al anesteziei inhalatorii este acela ca poate fi aplicată animalelor foarte tinere si celor în vârstă, reducând într-o mare măsură riscurile anesteziei injectabile. De multe ori, intervenţiile chirurgicale în cazuri de piometru, tumori cu diferite localizări, cataractă, se realizează la animalele trecute de vârsta de 8-9 ani, la care anestezia inhalatorie este mult mai bine tolerată şi la care recuperarea post-operatorie este în mod clar influenţată de tipul de anestezie ales.
  • Un alt aspect care trebuie menţionat este că acest tip de anestezie permite realizarea unor interventii laborioase, cum ar fi chirurgia ortopedică (în cazul fracturilor de coloană sau de bazin, displaziei de şold), care se realizează într-un timp îndelungat, fără a supune organismul animalului agresiunii unei administrări repetate a substanţelor anestezice injectabile.
  • Narcoza este totală, animalul este complet anesteziat și nu va percepe nicio durere pricinuită de intervenția chirurgicală.

Dezavantaje

  • Iritația bronșică, în cazuri rare, animalul va prezenta o tuse de 1-2 zile care va trece de la sine.
  • Iritația traheală de la sonda endo-traheală, care va trece spontan în câteva zile.
  • Complexitatea și costul mai ridicat comparativ cu anestezia clasică

Intubație prin sonda endo-traheală

Intubație prin masca facială

Daca aveți intrebari suplimentare, vă stam la dispoziție cu o mulțime de conținut informativ care să îi ajute atât pe proprietarii de animale noi, cât și pe cei experimentați. Datele noastre de contact sunt disponibile aici. Multumim!